Keba, Tradisi sing Isine Islami

Kelawan nyebut asmane gusti Allah ingkang moho murah soho welas asih, sedanten puji kagungane gusti Allah dzat kang mengerane wong ngalam kabeh. Amma ba’du.

Sewelas wulan bar nganakna hajat kie, alhamdulillah siki bojoku wis berbadan dua alias meteng. Wulan april 2011 umur wetengane wis pitung wulan. Wis dadi adat sing turun temurun tumprape wong jawa, nek umur wetengan wis pitung wulan pada nganakna tradisi keba utawa mitung wulan.

Akhir-akhir siki akeh wong sing ngomong yen tradisi mitung wulan guwe ora ulih dianakna nang wong islam, jerena acara guwe kelebu perkara sing di ukumi bidngah, perkara anyar sing ora ana nang jamane kanjeng nabi Muhammad SAW.

Nek di pikir-pikir ya bener acara keba guwe ora ana nang jamane kanjeng nabi, sahabat lan tabingin. Lah mbok wis disebutna nek keba guwe tradisine wong njawa, udu tradisine wong arab.

Lantaran jasane ulama-ulama sing ana nang tanah jawa – ulama asli jawa lan ulama sing asale sekang bangsa arab, acara keba sing maune mung tradisi thok- malah bisa-bisa rituale akeh sing ora pas karo kaedah agama siki di ubah dadi islami. Isine ana tahmid, takbir, tahlil lan kalimah-kalimah sing bisa nggo taqorrub marang gusti Allah. Bar pada taqorrub terus pada munajat marang gusti Alloh, nyuwun keselametan kanggo wong islam nang ngalam dunya, khususe sing duwe hajat. Moga lantaran donga guwe jabang bayi lan sing ngandut di paringi keselametan.

Perkara dianakna nang itungan pitung wulan guwe udu diniati tartib maksude acara dadi ora sah nek ora nang pitung wulan, tapi mung nggo ngepenakna itungan. Sing jenenge ndonga mbok kapan bae ulih, senajan ana wektu-wektu tertentu sing luwih di ijabah.

Nek menurutku tradisi guwe seni. Sing jenenge seni guwe indah tumprape wong sing nyenengi, tapi kanggo sing ora  seneng bisa baen malah nggethingi. Mulane sebagai tradisi, ora kabeh wong nganakna keba.

Wallohu A’lam

9 thoughts on “Keba, Tradisi sing Isine Islami

  1. slamet lik…
    tambah anak tambah rejeki…
    ora usah mikiri bid’ah wong agama karo budaya kan asline misah
    kur menungsa sok seneng gawe mumet nyampur adukna…

Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout / Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout / Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout / Ubah )

Foto Google+

You are commenting using your Google+ account. Logout / Ubah )

Connecting to %s